PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Shortcut Senarai Info Kucing

Mudahnya..duit masuk!!

Kucing Bermata Biru dan Kuning


Dah lama kan saya tak update blog, tetapi setelah ada pengunjung bertayakan info tentang mata kucing berlainan warna, saya terus mencari info tersebut dan sharing di blog ini. Hope korang dapat juga info ini, walaupun hanya sedikit ^_^..Jom kita selidik...

kucing Bermata Ganjil

Kucing bermata ganjil adalah seperti sebelah mata berwarna biru dan sebelah mata berwarna ada kuning , hijau atau coklat . Ini adalah bentuk Heterochromia, keadaan ini berlaku kepada beberapa haiwan yang lain. Keadaan yang paling biasa terjadinya bermata ganjil ini biasanya kucing yang berwarna putih, tetapi ia boleh berlaku kepada kucing yang berwarna lain, dengan syarat mestilah mempunyai gen putih . Kecacatan warna mata ini biasanya dipanggil "Bi-Colored".

Punca

Mata berwarna ganjil disebabkan apabila gen epistatic (dominan) iaitu putih dikacukkan dengan sebarang warna kucing yang lain sehingga mendapat keturunan berwarna putih. Warna mata berlainan berlaku kerana gen putih menghalang melanin (pigmen) dari membentuk gennya menyebabkan gen putih dapat mempengaruhi separuh melanin (pigmen) lain sehingga menyebabkan kucing dilahirkan dengan sebelah mata berwarna biru dan dan sebelah mata berwarna kuning, hijau atau coklat. Keadaan ini jarang berlaku jika kucing yang kekurangan gen putih tadi.

Warna Mata Anak Kucing

Seperti beberapa mamalia yang baru lahir, semua anak kucing yang baru dilahirkan akan bermata biru dan akan berubah warna mata apabila berumur 3 atau 4 bulan. Perbezaan mata berwarna ganjil mungkin tidak ketara, kecuali setelah pemeriksaan dekat. Kucing bermata ganjil mempunyai bayangan yang berbeza iaitu biru dalam setiap mata.

kucing bermata ganjil Pekak?

Salah tanggapan umum bahawa semua kucing bermata ganjil dilahirkan pekak sebelah telinga. Ini tidak benar sama sekali, kerana kira-kira 60% -70% daripada kucing bermata ganjil boleh mendengar. Mengenai 10% -20% kucing bermata normal dilahirkan pekak atau menjadi pekak sebagai sebahagian daripada proses penuaan kucing. kucing berwarna putih dengan mata sebelah biru atau kedua-duanya berwarna biru mempunyai insiden yang lebih tinggi untuk mendapat genetik pekak , kadang-kadang gen berwarna putih mengalami kemerosotan daripada koklea , bermula selepas beberapa hari lahir. Jika anak kucing berwarna putih mempunyai sebarang warna mata lain kekerapan kepekakan sangat berkurangan.

1 ulasan:

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com