PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Kucing Munchkin

Hari ni saya nak bercerita pasal Kucing Munchkin yang comel dan kiut-miut sangat...sebab hari tu ada someone tanya saya pasal Kucing Munchkin. Di sini ada sedikit info sejarah Kucing Munchkin dan ciri-ciri Kucing Munchkin. ^_^

Baka

Munchkins adalah kucing yang berlaku secara semulajadi, dengan kaki pendek yang luar biasa yang disebabkan oleh gen dominan autosom.

Sejarah

Kucing berkaki pendek telah didokumenkan beberapa kali di seluruh dunia sejak 1940-an. Satu laporan British veterinar pada tahun 1944 mencatatkan empat generasi kucing berkaki pendek yang sihat yang tidak sama dengan kucing biasa. Ini selaras semasa Perang Dunia Kedua kucing ini telah hilang tetapi telah dikesan berada di Rusia pada tahun 1956 dan Amerika Syarikat pada tahun 1970-an. Di Rusia kucing ini di panggil Stalingrad Kangaroo kucing.


Ciri-ciri

Munchkin secara umumnya digambarkan sebagai kucing yang comel, suka bermain, berorientasikan dan pintar.  Kaki mereka yang pendek tidak menjejaskan kebolehan mereka untuk berlari atau melompat. Mereka dikenali kerana bersifat yakin & sukakan cabaran.

Munchkin yang mempunyai ciri-ciri yang sama dengan kucing biasa. Ia adalah kucing kecil dan bersaiz sederhana. Kucing jantan Munchkins biasanya berat di antara 6 hingga 9 paun (kg 3-4) dan biasanya lebih besar daripada kucing betina Munchkin, yang lazimnya mempunyai berat di antara 4-8 pound. Kaki belakang kucing Munchkin lebih panjang daripada kaki depan. Menurut Animal Planet show Cats 101,  Terdapat tiga jenis kaki kucing Munchkins iaitu standard, super-short, and rug hugger.

Ia juga mempunyai pelbagai jenis bulu iaitu Long Hair, Semi Long Hair dan Short Hair. Kucing Munchkin juga mempunyai pelbagai warna dan corak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com