PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Top 10 Baka Kucing Paling Cantik

Kali ni kita semak senarai Top 10 Baka Kucing Peliharaan Paling Cantik, lepas ni korang boleh la pilih kucing mana korang nak beli nanti ye..yang tak termasuk dalam senarai pun cantik-cantik juga kucing, ini hanya senarai yang di ambil dari Akorra. Jom kita semak....

10. Manx

Dipercayai berasal di Isle of Man beratus-ratus tahun yang lalu, kucing Manx berekor pendek sering digambarkan "seperti anjing," kerana sifat mereka suka bermain seakan sama seperti anjing iaitu contohnya apabila tuannya melempar mainan kucing Manx terus mencapai dan memberi kepada tuannya semula.

9. American Shorthair

Sangat popular, sifat lembut, dan ciri-ciri kacak, kucing American Shorthair adalah "baka dari Amerika," yang dikatakan telah tiba di Amerika Syarikat pada Mayflower, di mana mereka telah digunakan untuk perangkap tikus. Walaupun kucing ini ada kaitan dengan kucing British Shorthair, tetapi versi Amerika adalah lebih lama, lebih mantap, dan lebih aktif. Kucing American Shorthair  sangat mahir dalam tangkap tikus. Kucing American Shorthair dikenali kerana sangat penyayang dengan tuan mereka, lemah-lembut dengan anak-anak, dan mudah berurusan dengan haiwan peliharaan rumah jiran-jiran yang lain. Kucing  American Shorthair  adalah antara baka yang sihat dan paling bertenaga.

8. Chausie

Baka eksotik ini adalah hasil daripada pembiakan antara kucing liar "hutan" dan kucing domestik. Chausies mula dibesarkan pada tahun 1960-an dan 1970-an sebagai alternatif yang lebih selamat untuk menyimpan kucing hutan di rumah. Matlamat dalam pembiakan Chausies hari ini masih sama seperti ketika mereka mula-mula dicipta: baka yang mempunyai rupa bentuk, cantik, dan saiz kucing hutan liar, tetapi gen lembut dari kucing domestik. Hari ini, baka domestik yang paling biasa digunakan untuk menghasilkan Chausies adalah Abyssinian, kerana ia mempunyai rupa yang sama seperti kucing hutan tetapi Abyssinian adalah jauh lebih kecil. Chausies mempunyai tahap tenaga yang tinggi, penerjun handal dan amat suka bermain, menjadikan mereka teman yang ideal untuk anak-anak muda.

7. Turkish Angora

Dianggap sebagai khazanah di negara asal Turki, Angora Turki ditemui pada abad ke-16. Berkemungkinan besar berasal dari gunung. Angora Turki sangat bijak, baik dengan kanak-kanak, dan suka bermain dengan sesiapa sahaja.

6. Ragdoll

Dibiak tahun 1960-an oleh pembiak baka di California. Ragdolls dianggap lebih berminat dengan tuan mereka daripada beberapa baka kucing yang lain, kerana sering mengikuti pemiliknya dari bilik ke bilik dan menarik tuan mereka untuk bermain. Tetapi hati-hati dengan gigi dan kuku mereka, Ragdolls tenang dan tidak berkonfrontasi. Kerana sifat mereka yang santai dan tidak agresif.

5. Toyger

Ditemui pada tahun 1980, penemuan ini mencetuskan idea kucing domestik yang menyerupai harimau liar, tetapi sesuai sebagai binatang peliharaan anda. Dalam erti kata lain, "harimau mainan" yang akan menjadi inspirasi kepada pemilik kucing menjaga mengenai punca memelihara harimau liar.

4. Persian Cat

Dipuja oleh fanciers kucing di seluruh dunia berbulu panjang dan berkilat, Parsi adalah salah satu baka kucing yang tertua, yang telah diimport dari Parsi ke Itali pada tahun 1620. Parsi telah menjadi baka kucing yang paling popular di dunia. CFA kini mengiktiraf lebih daripada tujuh bahagian warna asal kucing Parsi. Walaupun membela kucing Parsi memerlukan modal yang tinggi berbanding kucing lain, Parsi  amat dikasihi oleh pemilik mereka kerana perwatakan yang comel, lembut dan kasih sayang dalam persahabatan dengan tuannya. Kucing Parsi tidak seperti sesetengah baka kucing lain yang suka melompat dan bermain, Parsi lebih suka bergembira dengan bertenggek di atas belakang sofa atau bendul tingkap. Kerana sifat mereka yang santai dan suara sedikit halus atau kecil, mereka adalah sahabat yang menarik untuk kanak-kanak dan warga emas.

3. Ashera

Jolokannya sebagai kacukan hypoallergenic kucing domestik, Serval Afrika, dan Asia Leopard Cat, baka ini adalah salah satu yang terbaru yang direka untuk berada di pasaran. Diiklankan sebagai mini-harimau bintang, bintik, Asheras yang dihasilkan untuk ujian DNA setakat ini telah terbukti menjadi kucing Savannah, dengan nama yang baru dan tag harga yang lebih tinggi. Alledgedly, Ashera yang sangat pintar, penyayang, Dengan corak harimau bintang yang indah dan menarik mata hijau, yang sangat indah.

2. The Sandcat

Jika anda melihat kucing ini pasti anda serta-merta jatuh cinta dengan Sandcat yang indah dan anggun. Warna pasir yang cantik dengan mata emas yang menarik, Sandcat mempunyai telinga segi tiga yang besar yang menonjol dari kepala panjang, rata, menjadikan ia sangat peka terhadap bunyi meskipun bunyi yang tidak didengari manusia.

1. Scottish Fold

Tidak dinafikan faktor adorability yang tinggi pada  Scottish Fold yang manis dan menarik.  Scottish Fold mempunyai suara yang kecil. Dipanggil "Coupari" oleh sesetengah penternak Kanada,  Scottish Fold mempunyai gen mutasi yang semula jadi yang berlaku yang menyebabkan rawan dalam telinga berlipat, ia juga memberikan mereka kelihatan seperti burung hantu dengan gaya yang tersendiri. Ditemui di rantau Tayside Scotland pada tahun 1961 dan diberi status kejohanan penuh oleh CFA pada tahun 1978.  Scottish Fold adalah kucing  yang sederhana lembut dan berbadan bulat. Kucing yang sihat dan kuat ini secara umumnya lebih lembut.

~Macam mana dengan senarai di atas? Bagi saya, kucing Scottish Fold dan kucing Parsi(Persian) yang menarik minat saya ^_^..korang macam mana?

Top 10 Kucing Paling Gemuk

Adakah korang suka kucing gemuk? Kalau saya, saya memang suka kucing gemuk.. tapi biarlah sihat, jangan gemuk yang memudaratkan. Tetapi menurut kajian hampir semua orang menyukai kucing gemuk. Mari kita tengok carta kucing paling gemuk dan montel-montel ni.
Nombor 10 adalah kucing yang dipanggil Marisa. Beliau adalah kucing terpanjang di dunia mengikut Guinness Book of World Records dengan berat 35kg.

Nombor 9 adalah kucing yang di panggil Otto dengan berat 35kg dan telah menurun kepada 29kg selepas berdiet.
Nombor 8 adalah kucing Garfield yang berasal dari Itali yang bernama Orazio. Beliau adalahkucing rumah Itali yang paling berat iaitu 35,2kg.

Nombor 7 adalah kucing dari China. Kucing ini berat lebih kurang 37kg.

Nombor 6 adalah kucing yang panggil Kailee dari Minnesota dengan berat 40kg.

Nombor 5 kucing yang dipanggil Sassy berketurunan Kucing Munchkin dengan berat 40kg.

Nombor 4 adalah kucing yang dipanggil Mikesch dari Jerman. Dia paling benci berjalan-jalan, mungkin sebab terlalu berat kot.. dengan berat 41kg.

Nombor 3 adalah kucing yang dipanggil Katy dari Rusia. Berat badannya dianggarkan 42kg.

Nombor 2 digelar Putera chunk. Berasal dari New Jersey dengan berat 44kg.

Nombor 1 adalah kucing yang dipanggil Mitzi. Mitzi adalah spesis Maine Coon secara semula jadi dia adalah kucing besar. Walaupun Maine Coon mencapai berat 9 hingga 18kg, tetapi Mitzi jauh lebih berat iaitu 46kg. Namun tidak lama kemudian dia telah memulakan diet yang ketat dan kehilangan 17kg.

Top 10 Kucing Terbesar Di Dunia

Hari ni saya nak berkongsi info pasal top 10 kucing terbesar di dunia, walaupun mereka bukanlah kucing peliharaan kita tetapi mereka ini tergolong dalam spesis Kucing Besar. Jom selidik............
Nombor 10 adalah Caracal ( Caracal Caracal ) dengan berat 19kg, £ 42 atau 2.6 bola boling, dan tingal di Afrika, Asia Tengah dan Asia Southwestern.

Nombor 9 adalah Dahan Leopard ( Neofelis nebulosus ) dengan berat 23kg, £ 51 atau 3.2 bola boling, tinggal di Selatan Himalaya di seluruh Nepal, Bhutan dan beberapa kawasan Northeastern India.

Nombor 8 adalah Eurasian Lynx ( Lynx lynx ) dengan berat 36kg, £ 79 atau 4.9 bola boling dan tinggal di Dari Eropah Barat ke Rusia ke Tibet dan Asia Tengah


Nombor 7 adalah Cheetah ( Acinonyx jubatus ) dengan berat 54 kg, £ 119 atau 7.4 bola bolingdan tinggal di Sub-Sahara Afrika dan Utara Iran

Nombor 6 adalah Harimau bintang ( Panthera pardus ) dengan berat 65kg, £ 143 atau 8.9 bola boling dan tinggal di Afrika dan Asia

Nombor 5 adalah Snow Leopard ( Uncia Uncia ) dengan berat 75kg, £ 165 atau 10.3 bola boling dan tinggal di Asia Tengah ke Northwestern China dan Tibet

Nombor 4 adalah Cougar (aka Puma dan Mountain Lion) ( Puma concolor ) dengan berat 120kg, £ 264 atau 16.5 bola boling dan tinggal di Selatan Argentina dan Chile Southeastern Alaska

Nombor 3 adalah Jaguar ( Panthera onca ) dengan berat 136kg, £ 299 atau 18.7 bola boling dan tinggal di Southern Arizona dan New Mexico ke Utara Argentina dan Northeastern Brazil.

Nombor 2 adalah Singa ( Panthera leo ) dengan berat 272 kg, 598 paun atau 37.4 bola boling dan tinggal di Sub-Sahara Afrika menjangkakan di padang pasir dan hutan hujan

Nombor 1 adalah Harimau Siberia ( Panthera tigris ) dengan berat 423kg, £ 931 atau 58,2 bola boling dan tinggal di Northeastern China, Korea, Rusia, bahagian India dan sekitar Himalaya

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com