PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Kucing Makan Anak?

Kucing secara amnya tidak makan anaknya. Ibu kucing sebenarnya sanggup melakukan apa sahaja untuk memastikan keselamatan anak mereka, sehingga anak mereka mencapai umur yang tertentu.

Manakala kucing jantan akan memakan anaknya jika mereka ada peluang. Kerana kucing jantan tidak mengiktiraf anak-anak itu sebagai anak-anaknya. Jadi dia sanggup memakan anaknya hidup-hidup.

Kucing adalah haiwan bersendirian, tiada struktur sosial yang sebenar di kalangan kucing di hutan (kecuali singa). Jadi dari sudut pandangan evolusi, kucing jantan tidak fikir ada sebab mahu menyambung zuriat mereka.

Kucing betina tahu tugasnya sebagai ibu harus melindungi anaknya daripada pasangannya dan juga pemangsa yang lain. Selepas beberapa ketika menjaga anak, mereka akan kembali bersendirian tanpa ditemani anak-anak.

Kucing jantan membunuh anak mereka atau anak kucing yang lain adalah untuk melindungi kawasan mereka daripada diceroboh suatu hari nanti, dalam masa yang sama dia tidak sedar sudah membunuh anaknya sendiri.

Ibu kucing juga akan memakan anak apabila anak kucing itu yang dilahirkan itu cacat, sakit atau mati. Ini kerana untuk melindungi anaknya daripada pemangsa lain memakan anaknya. Itu tidak beerti ibu kucing itu tidak siuman dengan memakan anak mereka, tapi sudah lumrah kehidupan kucing untuk melindungi anaknya dari pemangsa lain, walaupun dengan memakan anak sendiri.

Perkara ini pernah berlaku pada saya suatu ketika dulu kucing betina saya telah memakan anaknya sendiri setelah kucing jantan menggigit anaknya sampai mati, kemudian kucing betina saya terus memakan anaknya yang mati itu. Kucing boleh tahu jika anaknya sakit atau mati.

Kucing Suka Makan IkanFakta sejarah mendakwa bahawa orang-orang Mesir adalah orang pertama yang menjinakkan kucing , mereka memancing kucing dengan ikan di rumah mereka bagi menarik perhatian kucing.

Sesiapa yang mempunyai tangki ikan atau akuarium pasti menarik minat kucing kesayangan anda.

Kucing adalah karnivor ini bererti mereka mesti makan daging sebagai sumber makanan utama mereka. Mereka juga boleh makan sedikit sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin. Usus kucing adalah lebih pendek daripada kita dan mereka tidak boleh mencerna bahan tumbuhan sepenuhnya.

Kucing memerlukan taurina di dalam badan mereka, contoh terdekat adalah Ikan yang mengandungi taurina. Taurina adalah sejenis asid amino yang mengawal degupan jantung, pembiakan, penghadaman dan penglihatan. Kebanyakan mamalia mengeluarkan taurina daripada asid amino lain.

Ikan merupakan satu lagi sumber protein untuk kucing. Ikan mengandungi paras tinggi raksa dan toksin lain. Jika kucing anda makan ikan setiap hari ia boleh memudaratkan kucing kerana ikan mengandungi tinggi diet dan ikan juga dikaitkan dengan Jangkitan Saluran Kencing (UTIs) dan hipertiroidisme. Sesetengah kucing alah kepada ikan. Terbaik untuk kucing kesayangan anda adalah menghadkan makanan ikan tidak lebih daripada dua kali seminggu.

Kucing juga boleh menjadi agak cerewet tentang makanan. Anda mungkin perlu kaji apa yang kucing anda suka makan.

Kucing Makan Rumput

Sama ada anda mempunyai kucing dalaman atau luaran, mungkin kelihatan seperti berkelakuan luar biasa - terutama apabila kucing anda membuang selepas itu, anda tidak perlu bimbang. Tidak ada bukti menunjukkan rumput akan memudaratkan kucing anda, tetapi ramai pakar berteori rumput sangat bermanfaat untuk kucing anda.

Karnivor Rex


Kucing muntah apabila mereka makan rumput kerana mereka kekurangan enzim yang diperlukan untuk memecahkan bahan sayuran.

Ada dalam jus daripada


Sama seperti susu ibu, jus rumput mengandungi asid folik. Ini adalah vitamin yang penting untuk fungsi tubuh dan membantu kucing dalam penghasilan hemoglobin, protein yang bergerak oksigen dalam darah.

Alam semula jadi

Teori lain adalah rumput yang bertindak sebagai pelawas semulajadi, mengimbangi sebarang kes senak. Seperti mana-mana pemilik kucing tahu, kucing kerap muntah dan meninggalkan hairball yang sedikit basah di sekitar rumah. Tetapi apabila bulu bergerak jauh ke dalam saluran penghadaman, kucing memerlukan sedikit pertolongan untuk penhadamannya, dengan itu memakan rumput boleh membantu sistem pencernaan kucing.

Jadi memakan rumput bukanlah amalan yang tidak baik. Malah ada yang percaya kucing makan rumput boleh melegakan sakit tekak. Tapi pastikan rumput yang dimakan kucing itu tidak bertoksik seperti racun rumput. Untuk kucing indoor sangat disyorkan membeli  rumput kecil untuk kucing anda, atau membina tanaman hijau hiasan di masa yang sama kucing dapat manfaat dari tanaman anda. Ini akan memberikan kucing anda alternatif kepada rumput.

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com