PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Kucing

Jenis 

Berdarah panas kucing, mamalia karnivor yang dijinakkan sebagai penangkap haiwan perosak dan sebagai binatang peliharaan.Perangai 


Kucing domestik adalah haiwan yang sangat bijak, sangat bebas. Mereka hanya lakukan apa yang mereka rasakan apa yang ingin dilakukan. Mereka tidak akan teragak-agak untuk meminta apa sahaja yang mereka mahu, sama ada makanan, permainan, atau untuk tidak diganggu. Kucing mempunyai personaliti yang berbeza. Ada yang jenis tenang, ada juga yang mengiaw sepanjang masa, yang cerewet dan sangat selektif tentang makanan. Setengah kucing akan makan apa-apa dan mahu perhatian dari setiap orang. Ada yang suka duduk di atas riba dan ada yang penyendiri serta tidak mahu bergaul dengan tuannya. 

Apabila kucing ingin mendapatkan perhatian anda, ia akan mengiaw tidak henti-henti pada anda, dan menggesel-gesel di kaki anda atau mengikuti anda ke mana sahaja. Sesetengah kucing adalah lebih bijak daripada yang lain. Setengahnya pula seakan-akan memberi perhatian kepada dunia di sekeliling mereka dengan melihat, mendengar dan menghayati sedalam-dalamnya apa yang berlaku, seolah-olah mereka benar-benar memahaminya. 

Kelakuan kucing yang pintar kadang-kala mengejutkan kita. Sesetengah kucing menonton TV dan juga mendengar radio. Kucing gemar tidur pada siang hari, ada yang suka tidur di tempat-tempat seperti almari tinggi, terpencil, ada juga suka tidur di atas tilam,kain, kapet dan seangkatan dengannya. sementara kucing yang lain lebih suka sudut yang cerah dan terbuka.

Kucing mempunyai kecenderungan untuk mengasah kuku dan mereka akan mencakar di tempat-tempat yang mereka inginkan, sedangkan anda sendiri tidak sukakannya iaitu di sofa. Untuk yang lebih selamat anda disyorkan membeli scratching post (pos menggaru) kucing atau pun memotong kuku kucing anda. Membiarkan kucing anda menggaru permaidani tidak selalu idea yang terbaik kerana ia akan mengajar kucing anda bahawa mereka boleh menggaru permaidani yang lain seperti di sofa anda. Berusahalah untuk mengajar kucing anda mencakar di tempat yang betul.

Ada yang memilih untuk declawing kucing mereka. Declawing kucing adalah pembuangan kuku sepenuhnya melalui pembedahan kuku dan kaki kucing, tetapi ini sangat menyakitkan bagi kucing, ini kerana kuku kucing sebenarnya adalah alat yang dilampirkan dengan otot seperti jari. Ia mempunyai ligamen yang kuat dan memberi kuasa untuk memanjangkan kuku dan menarik balik kuku. Kucing declawed tidak lagi bergerak dengan betul, memahami, memegang atau meletak tapak kaku tangan mereka dengan betul untuk berjalan, berlari, mendaki atau regangan, oleh itu kucing declawed tidak harus dibiarkan di luar rumah. Meraka tidak mampu mempertahankan diri atau memanjat pokok untuk menyelamatkan diri daripada pemangsa. 

Spaying dan neuter (pemandulan)

Sebahagian besar kucing yang hidup di muka bumi ini adalah kucing liar, kerana itulah kita disyorkan melakukan spayed kucing atau dimandulkan, bagi mengelakkan kekejaman terhadap kucing. Lagi satu masalah kucing yang peringkat baligh akan mula menyembur air kencing mereka di sekitar rumah serta perabot-perabot anda untuk menanda wilayah mereka, dari diceroboh kucing lain. Pasti rumah anda akan berbau busuk dan tidak boleh dibersihkan seperti permaidani, upholsteri, katil, atau kayu. 

Kucing yang tidak melakukan spayed akan mempunyai dorongan untuk berkeliaran jauh dari rumah untuk mencari pasangan dan adakala kucing mencari pasangan tempat yang sangat jauh dari rumah anda kerana tidak mahu berjauhan dengan pasangan. Ada pula sampai berhari-hari tidak pulang ke rumah anda semata-mata mahu menemani pasangan mereka, ini akan menyebabkan risiko seperti bahaya dari kereta, pergaduhan kucing dan mungkin mengecewakan jiran anda kerana kucing anda akan menyembur kencing mereka walaupun itu rumah jiran anda. Tetapi kucing yang telah melakukan spayed mereka lebih cenderung untuk menjadi lebih tenang dan sihat. Kajian menunjukkan bahawa kucing spayed dan jantan mempunyai jangka hayat purata dua kali ganda daripada kucing unspayed dan unneutered. 

Saiz 

Berbeza-beza bergantung kepada baka 
Bagi orang dewasa: 
Kira-kira 6-15 pound (2,7-7 kilogram) 
Sesetengah kucing berat lebih daripada 20 pound (9 kilogram). 
Kira-kira 8-10 inci (20-25 cm) tinggi di bahu. 

Kehidupan

Kehidupan kucing bukanlah semata-mata dalam rumah, tepi jalan, kedai makan dan sebagainya. Sesetengah kucing outdoor yang dipelihara perlu mempunyai beberapa jenis tempat perlindungan seperti bangsal. Kucing adalah salah satu elemen penting di sebuah ladang. Mereka mengawal populasi tikus, dengan menangkap dan memakan tikus.

Seorang petani melaporkan bahawa dia mempunyai banyak tikus di setiap bangsal ladang namun sejak beliau membela kucing kesemua tikus telah tiada dibangsalnya. Kucing tidak boleh disimpan dalam sangkar seperti hutches arnab, mereka mestilah hidup di dalam rumah atau di luar rumah anda. Kucing boleh sakit jika berada di dalam sangkar yang kecil untuk tempoh masa yang panjang. Jika anda merancang untuk mengurung kucing anda di luar rumah, terlebih dahulu mempertimbangkan kawasan tempat tinggal anda, kerana sesetengah kawasan tidak selamat untuk kucing untuk hidup di luar. Kucing adalah haiwan kesayangan yang baik dan sangat sesuai kehidupan apartmen. 

Bersihkan

Kucing indoor memerlukan litter box iaitu kotak najis. Najis di litter box perlu dibersihkan setiap hari dan litter box dibasuh sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Kucing tidak suka membuang najis di tempat yang kotor, oleh yang demikian jika litter box kucing anda tidak bersih adakala kucing anda akan mencari tempat lain untuk membuang najis seperti di atas lantai. Ini kemungkinan besar akan menjadi tempat setia kucing anda! Mesti anda tidak mahu perkara itu berlaku kan.. ^_^

Dandanan 

Kucing adalah haiwan yang sangat bersih. Secara umum, mereka akan menjaga keperluan diri mereka dengan grooming diri mereka dengan lidah kasar mereka. Sesetengah kucing yang berambut panjang mungkin perlu diberus. Kucing yang tiba-tiba berhenti medandan diri sendiri mungkin menunjukkan tanda-tanda penyakit dan harus dibawa kepada doktor haiwan untuk menjalani pemeriksaan. Misai kucing tidak boleh dipotong kerana ia digunakan untuk menentukan jarak dan saiz dengan tepat, manakala ekor kucing untuk keseimbangan badan kucing. 

Memberi makan 

Kucing tidak seperti anjing, kucing adalah karnivor. Bermakna mereka hidup pada diet daging sahaja dan tidak memerlukan makanan tambahan sayur-sayuran, bijirin atau tenusu. Kucing boleh makan makanan kering atau dalam tin tinggi protein yang dibuat hanya untuk kucing. Manakala makanan dalam tin lebih sedap untuk kucing, makanan kering adalah lebih baik untuk gigi mereka. 

Ada yang suka memberi makan kombinasi kering dan tin. Pastikan untuk memilih makanan yang berkualiti tinggi, dengan bahan utama ialah daging. Kucing adalah pemburu dan memerlukan daging untuk menjadi sihat. Mereka mempunyai keperluan protein yang lebih tinggi daripada mamalia yang lain dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan diet rendah protein dan akan menggunakan protein badan untuk memenuhi keperluan mereka. 

Terdapat banyak nutrien lain dan asid amino yang ditemui dalam daging bahawa kucing perlu untuk menjadi sihat. Berbeza dengan kepercayaan popular, susu lembu tidak baik untuk kucing. Protein dalam susu lembu adalah terlalu besar untuk kucing untuk menghadam yang boleh menyebabkan kejutan usus, cirit-birit dan muntah-muntah. Jika diberi makan makanan kering, kucing boleh diberi makan oleh penyusuan pilihan bebas atau penyusuan yang dijadualkan. Kucing yang diberi makan oleh pilihan bebas biasanya akan makan setiap beberapa jam sepanjang hari. 

Jika obesiti adalah satu masalah, kucing anda haruslah diberi makan pada waktu yang ditetapkan, selalunya apabila kita melihat bekas makanan kucing kosong atau kucing minta makanan, pasti kita akan memberi lagi dan lagi...dan lagi...hehe. Jangan lupa air bersih perlu disediakan pada setiap masa. Air tak perlukan jadual, memang wajib setiap waktu ada air.

Menjalankan 

Kebanyakan kucing akan menjadi super aktif seperti melompat di seluruh perabot, berlari sana-sini. Kucing muda suka bermain dan akan mencari jalan untuk menghiburkan diri. Mereka suka jika anda bermain dengan mereka. Terdapat banyak mainan besar yang dibuat hanya untuk kucing, tapi kita haruslah bijak memilih yang mana kucing kita suka.

Jangka Hayat 

Secara purata kucing hidup sehingga 12-14 tahun. Ada yang telah diketahui tinggal lebih daripada 20 tahun. 

Masalah Kesihatan 

Beberapa masalah kesihatan yang paling lazim terhadap kucing adalah selsema dan sniffles, iaitu virus pernafasan, masalah kencing serta masalah penghadaman. Jika kucing anda muntah lebih daripada 24 jam anda haruslah bawa kucing anda berjumpa doktor haiwan. Masalah jika mata kucing anda juling hanya pada sebelah mata mungkin ada sesuatu di dalam mata. Jika anda tidak boleh mengeluarkan, bawalah kucing anda kepada doktor haiwan. Konjunktivitis adalah radang selaput konjunktiva. Ia boleh menjadi bengkak dan merah sering menjadikan ia lebih kelihatan. Konjunktivitis boleh menjejaskan satu atau kedua-dua mata. Kucing dengan konjunktivitis cenderung untuk mempunyai keluar dari mata (mereka) yang boleh jelas dan berair atau tebal dengan penampilan seperti nanah.Jika anda berfikir kucing anda mempunyai panggilan konjunktivitis doktor haiwan.


Luka gigitan dan abses (terutamanya di kucing luar) boleh biasanya dicegah jika antibiotik diberikan dalam tempoh 24 jam pertama selepas ditimpa luka. Jangan sesekali memberi ubat-ubatan manusia. Kucing anda perlulah melakukan rutin pemeriksaan. 


Kucing yang hidup dengan herpes virus kucing (rhinotracheitis virus) ialah virus atas pernafasan, terutama bagi mereka yang hidup dengan kucing pelbagai atau orang-orang yang berada dalam hubungan dengan kucing baru. Kucing Barn sering terjejas. Virus ini tersebar melalui udara. Ia replikasi dalam trek pernafasan atas yang melibatkan tonsil, kawasan hidung dan conjunativa mata sering juga terjejas. Virus ini masih pendam dalam saraf yang berkhidmat mata. Apabila kucing tertekan atau terdedah kepada serotype baru (strain berbeza) virus herpes, penyakit mata yang boleh berulang. Menyimpan kucing yang terjejas dengan virus ini pada tambahan semula jadi yang dipanggil lisin boleh menghentikan wabak atau menyembuhkan yang sedia ada. Lisin merupakan asid amino penting. Ia bersaing dengan lain asid amino, arginina, virus herpes mesti mempunyai untuk menyalin. Ia adalah bahawa virus yang kerap dan merebak di kalangan kucing ladang yang menyebabkan mereka untuk mendapatkan isu-isu pernafasan dan mata goopy. Ia dijual dalam bentuk serbuk, gel dan juga melayan (yang kebanyakan kucing suka).

Bunting 

Tempoh kucing bunting biasanya 57-69 hari, dengan purata 63-64 hari. Anak yang dilahirkan 1 ekor hingga 8 ekor anak kucing. Kebiasaannya bunting 3 kali setahun.

Asal 

Kucing original pertama domestik
Pertama kali kucing dijinakkan adalah di negara Mesir, selepas itu kucing-kucing terus merebak ke Asia, Eropah dan seluruh dunia. Kucing domestik berketurunan kucing hutan Afrika. Ia diletakkan di Felis genus, keturunan kucing domestik adalah kedua yang tertua di Felis. Kucing dijinakkan lebih 5000 tahun yang lalu.Mereka kini salah satu daripada haiwan peliharaan yang paling popular di dunia. Di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat dan United Kingdom, kucing lebih banyak dipelihara daripada mana-mana haiwan kesayangan yang lain. Kucing domestik kini tinggal di setiap benua kecuali Antartika dan telah berkembang menjadi lebih dari lima puluh baka berbeza.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com