Saya nak share resepi Masak Kari atau Gulai Ayam Simple. Kari ni sangat simple, sesuai sangat bagi yang nak masak cepat atau mudah tapi tetap sedap. Orang-orang bujang yang nak masak sendiri tu boleh la cuba resepi ni, sebab sangatlah mudah berbanding resepi kari yang asal.
Bahan-bahan:
- Serbuk kari ayam 1 paket kecil (ikut sukatan sendiri) di gaul dengan sedikit air
- Santan pekat 1 cawan
- Ayam 4 ketul (medium saiz)
- Air 1 mangkuk kecil (ikut sukatan sendiri)
- 2 biji bawang kecil atau1 biji bawang besar (medium saiz) dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 3 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis (ikut sukatan sendiri)
- Sedikit halia yang diketuk.
- 1 keping asam keping boleh di tukar kepada asam jawa
- 3 sudu serbuk teh garam (ikut sukatan sendiri)
- 1 sudu serbuk teh ajinamoto (ikut sukatan sendiri)
Cara-caranya:
- Tumis kesemua yang berwarna merah sehingga kekuningan
- Masuk kari ayam tumis sehinga pecah minyak( pecah minyak = keluar minyak dari kari)
- Masuk Ayam kemudian gaul sebati dan air tunggu sehingga menggelegak atau mendidih dan empuk
- Masuk santan dan asam keping gaul sampai sebati tunggu sampai mengelegak atau mendidih
- Masuk garam dan ajinamoto kemudian gaul sehingga sebati dan tutup api
- Siap ^_^
Hanya yang SimPle SaHaja! ^_^
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam