PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Tutorial Buka Template Baru Di Autocad

Salam semua..sambil-sambil saya buat kerja tetiba tergerak hati plak nak buat Tutorial ni. Mesti ramai yang konfius pasal Program Autocad ni kan..bagi orang baru nak mengenali Autocad ni memang pening sikit nak draw drawing di Autocad. Ada juga orang yang dah lama dalam Autocad, tp masih tak tahu nak draw dalam NEW TEMPLATE. Sekarang ni pun saya free, takde la job sangat so baik saya share tutorial ni hope ada juga yang dapat ilmu yang saya berikan.
Cara-caranya:

1. Korang open dulu Autocad korang tu, yang new templates. Bukan buka drawing yang sedia ada.

2. Kemudian Korang pergi ke "Format". lepas tu klik 'Dimension Style', Contoh seperti gambar di atas.

3. Klik 'Dimension Style' contoh seperti gambar di atas.

4. Kemudian akan keluar image macam ni, lepas tu kalau korang nak letak nama apa-apa pun boleh di 'New Style Name' dan klik 'Continue'.

5. Akan pop up image macam ni, di 'Lines', Symbols and Arrow dan 'Text'.. korang bleh tukar warna yang korang mahukan seperti gambar di atas ini.


6. Klik 'Symbols and Arrows', pilih simbol arrow yang korang nak kemudian lihat di kotak 'Arrow size' tukar menjadi saiz yang korang nak..contoh 10 atau apa-apa nombor yang korang rasa sesuai dengan drawing yang hendak dilukis.

7. Kemudian klik 'Text', lepas tu lihat kotak 'Text hight' tukar menjadi saiz yang korang nak..yang korang rasa sesuai dengan drawing yang hendak dilukis. Seperti step no. 6 tadi, lihat seperti image di atas.

8.Seterusnya klik 'Primary Units', lepas tu lihat kotak 'Precision' contoh seperti gambar di atas. Pilih pilihan yang korang nak.

9. Last sekali klik 'Ok'..kemudian klik 'Set Current' dan klik 'Ok'. Done! Korang boleh start draw....

Kalau ada pertanyaan..sila komen.. ^_^

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com