PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Menjaga Kucing Yang Sudah Tua

Apabila kucing meningkat usianya, beberapa bahagian dalam tubuh akan mula merosot dan mungkin akan menyukarkan kucing kita untuk mengekalkan aktiviti hariannya. Jika kita mempunyai kucing yang sudah tua, kita hendaklah menjadikan aktiviti harian sahabat lama kita semudah yang mungkin.

Adalah menjadi kebiasaan jika penglihatan dan pendengaran kucing merosot seiring dengan usianya, walaupun amat jarang sekali kucing menjadi buta sepenuhnya disebabkan oleh usia. Jika penglihatannya merosot, kebanyakan binatang masih boleh melihat dengan baik pada waktu siang berbanding malam.

Kucing tua akan lebih selesa jika mangkuk makanan dan kotak najisnya diletakkan dalam ruang kawasan yang sama di mana mudah untuk dicari. Tapi ini tidaklah bermakna kita perlu meletakkannya sebelah menyebelah pula.

Dalam kebanyakan situasi, adalah lebih baik jika kita memelihara kucing sebagai indoor, dan ia adalah satu keutamaan jika kucing kita sudah tua, apatah lagi jika pendengarannya sudah merosot atau pekak.

Berbeza dengan penglihatan, kucing boleh menjadi pekak sepenuhnya disebabkan oleh penuaan. Kita tidak boleh membiarkannya berada di luar rumah bersendirian atau tanpa pemantauan kerana kucing tidak lagi mendengar bunyi yang menjadikannya waspada, seperti bunyi kereta yang menghampirinya.

Keperluan Air Minuman Disebabkan penyakit buah pinggang sering terjadi pada kucing tua, mengekalkan sumber air yang baik adalah sangat mustahak untuk menjaga keselesaannya.

Anda boleh mempelajari bagaimana untuk memberikan suntikan bendalir (air) di bawah kulitnya di klinik-klinik haiwan. Ini dapat mengekalkan dan membantu meningkatkan tahap hidrasi kucing anda. Suntikan ini hanya diberikan di bawah kulitnya sahaja dan bukannya menerusi salur darah, jadi ianya tidaklah begitu sukar.

Lagipun adalah sangat susah untuk memaksa kucing untuk minum walaupun semasa ia masih berupaya, apatah lagi jika kucing kita sedang lemah dan kehilangan air dengan banyak. Mempelajari bagaimana memberikan suntikan ini akan memanfaatkan anda di masa akan datang.

Beritahu sahaja kepada doktor anda mahu belajar buat subcutaneous fluid injections, atau bahasa mudahnya suntik air. Klinik yang baik akan berbincang prosedurnya dengan anda. Pemilik kucing yang baik juga sudah tentu tidak kisah jika dikenakan sedikit bayaran jika diminta, asalkan berpatutanMakanan Kucing Berumur 


Kucing tua tidak lagi membina otot dan kurang aktif berbanding waktu mudanya, maka mereka memerlukan makanan yang kurang protein dan kurang kalori. Lagipun dengan peningkatan usia akan mengurangkan kemampuan sistem penghadamannya.

Kebanyakan syarikat makanan akan meletakkan diet itu dengan label Senioratau Geriatric dan keduanya dirumus untuk memenuhi keperluan kucing tuda. Tapi perlu diingat, tidak bermakna anda perlu automatik tukar makanannya hanya disebabkan ia meningkat tua, apatah lagi jika kucing yang tua tetapi masih aktif dan sihat.Cara yang terbaik adalah berbincanglah dahulu dengan doktor anda sebelum menukarkan diet.


Penyakit gigi dan gusi sering berlaku pada kucing tua dan mempengaruhi berapa banyak ia akan makan. Kesihatan gigi boleh diperiksa pada setiap kali lawatan klinik dan dietnya juga boleh diubah bergantung kepada keadaannya. Makanan yang lebih lembut yang hanya memerlukan sedikit kunyahan (atau tak perlu kunyah langsung) akan membantu kucing tua.


Jika kucing tiada selera makan, kita boleh berikan makanan yang padat dengan nutrisi, diberikan dalam kuantiti kecil. Adalah penting untuk kucing tua ini makan atau sekurang-kurangnya mengekalkan berat badannya.


Arthritis 


Kesakitan ini tidak dapat dielak kerana setiap sendi pasti akan mengalami kehausan apabila umur semakin meningkat. Penyakit ini akan menyebabkan kesakitan dan mengekang pergerakan kucing. Jika kucing tidak dapat bergerak dengan baik, dia mungkin tidak dapat melakukan keperluan hariannya dengan normal seperti membuang najis atau membersihkan diri.


Kucing arthritis yang menghabiskan masanya di luar rumah akan berada dalam bahaya kerana tidak boleh melompat dan berlari seperti biasa, terutamanya ketika keadaan bahaya. Sendi yang sakit juga menyebabkan kucing susah untuk melompat turun, walaupun ia kelihatan tidak setinggi mana.


Lokasi dan rekabentuk kotak najis mungkin perlu ditukar untuk kucing arthritis. Kita perlu memastikan kucing boleh keluar dan masuk dengan mudah dari kotak najisnya. Pertimbangkan kotak najis yang tidak berbumbung dan berdinding rendah jika kucing anda susah menggunakan kotak yang sedia ada.


Begitu juga dengan lokasi mangkuk makanan dan airnya. Jika kucing tidak boleh menggerakkan kepala dan lehernya dengan baik, kita perlu menaikkan kedudukan mangkuk itu dengan mengalasnya dengan buku, kayu atau apa sahaja. Ini dapat menambahkan keselesaan kucing kita untuk makan dan minum.


Ruang rehat


Kucing tua akan kehilangan lemak pada badan dan otot sebagai penebat haba. Mereka tidak lagi mampu menahan kesejukan dan boleh menyebabkan kesakitan apabila bahagian tulang bergeser pada permukaan keras seperti lantai (tubuh saya sendiri pun dah mula rasa macam tu! hehe).

Pastikan kucing anda mempunyai alas yang lembut dan tebal seperti tuala untuk membantu keselesaannya. Kurangkan penggunaan penghawa dingin pada ruang tempat tidurnya.Parasit dan serangga pengacau


Tahukah anda bahawa serangga suka mengambil kesempatan pada binatang lemah? Contoh mudah adalah lalat, atau nyamuk lebih gemar menyerang dan mengganggu binatang yang lemah. Kucing tua tidak dapat bergerak ke tempat lain atau menggaru dengan mudah jika terdapat gangguan seperti ini.


Serangga biasanya mahu mendapatkan makanan semudah yang mungkin dan jika binatang itu tidak menghalaunya, lebih mudah bagi mereka untuk terus menginap dan makan di situ.


Sentiasa periksa kucing berkenaan kehadiran kutu dan hapuskannya. Tapi pastikan produk itu sesuai untuk kucing yang sudah tua. Jika kucing itu dibiarkan keluar, periksa tempat dia tidur atau rehat dan pastikan semut tidak mengganggunya.

Pastikan juga lalat tidak mengganggunya, kerana lalat akan melepaskan telurnya pada binatang yang tidak bergerak dan telur itu akan menetaskan ulat dalam tempoh 12 jam sahaja. Sudah tentu kita tidak mahu membersihkan telinga, ketiak atau punggung kucing dari ulat-ulat itu kan?

Kesimpulan dari kiriman ini adalah, penjagaan kucing tua akan lebih mudah dan manfaat yang besar bagi anda dan kucing anda jika ianya dipelihara sebagai indoor. Kebanyakan dari kita memelihara kucing sebagai outdoorsahaja, tidak mengapalah tetapi apabila tiba umurnya, kucing itu perlu dipelihara sebagai indoor juga.

Ini juga adalah faktor yang perlu difikirkan jika anda bercita-cita mahu memelihara kucing.

Mengajar Kucing Dewasa Guna Litter Box

Pada masa sama anda memastikan kotak najis kucing anda bersih, anda juga perlu memberikan idea kepadanya untuk tidak menggalakkannya mengunjungi tempat buangan lain selain dari litter box yang disediakan. Kaedahnya adalah dengan membuatkan kawasan itu berbau yang tidak menyenangkan atau meloyakan baginya. Bagaimana melakukannya? Melalui penggunaan bau, sentuhan dan beberapa pengetahuan asas tentang kucing

Perkara pertama adalah bersihkan sepenuhnya kawasan jenayah itu menggunakan pembersih berenzim yang dirumus khas untuk najis binatang peliharaan. Sebarang kesan bau akan menjemput kucing anda kembali ke situ. Setelah kawasan itu bersih, cuba beberapa kaedah berikut untuk tidak menggalakkannya daripada menggunakan tempat itu atau mengubah bagaimana dia menggunakan kawasan itu

Kita Makan Di Sini

Letakkan mangkuk makanan berhampiran dengan kawasan jenayah itu berlaku. Kucing tidak suka membuat 'pelaburan' ditempat ia makan. Anda boleh ubah lokasi makanan itu dari masa ke semasa setelah kucing anda mula menggunakan kotak najisnya semula

Jerangkap Samar 

Letakkan peralatan pencegah di kawasan itu. Anda boleh menutupnya dengan bahan-bahan yang tidak disukai oleh kucing seperti pita pelekat, foil aluminium atau hamparan plastik. Anda juga boleh menyembur kawasan itu dengan bau yang tidak digemari kucing seperti citrus tapi saya sendiri tidak pernah mencubanya. Jika kucing anda membuang di dalam bekas tanaman, letakkan batu-batu tajam bersaiz sederhana di atasnya.

Buang Di Sini

Letakkan kotak najis itu pada kawasan yang dibuangnya. Kaedah ini seperti"jika kita tak mampu menentangnya, sertai mereka". Selepas kucing anda mula menggunakan kotak najis itu semula, alihkan kedudukannya sedikit demi sedikit.Berikan juga ganjaran seperti makanan kegemarannya jika dia menggunakan kotak najisnya semula.

Jangan sesekali menggunakan kekerasan fizikal. Seringkali saya ingatkan di sini, pertamanya ia tidak berkesan. Keduanya, menghukum kucing yang menjauhi kotak najis kerana dia tertekan tidak akan membantunya untuk bertenang. Saya pernah melihat bagaimana seorang pemilik marahkan kucing lalu memegangnya pada bahagian kepala, kemudian memaksa kucing itu menghidu kesan kencingnya sendiri dan menghentak-hentak hidungnya pada air kencing itu. Dia seakan berbangga dengan teknik zalimnya dengan mengatakan kucing itu tidak lagi kencing di situ, tapi apa yang saya perhatikan, kucingnya mengalami stress atau tekanan yang serius, mudah terkejut dan mendengus, seringkali sakit dan dietnya terganggu kerana ia enggan makan makanan yang diberi oleh pemiliknya lagi, sebaliknya memilih untuk mencari makanan dalam tong sampah

Mengajar Anak Kucing Menggunakan Litter Box


Jika anda merancang untuk memelihara kucing outdoor, anda masih perlu mempunyai litter box untuk beberapa minggu pertama kerana anak kucing perlu diletakkan di dalam rumah sehinggalah mereka menerima vaksin dan sehingga mereka telah bersedia untuk meneroka dunia luar. Latihan menggunakan litter box yang baik pada peringkat ini amat penting kerana dapat mengelakkan masalah pada masa hadapan.

Memilih Litter Box dan Isiannya
Pilih kotak najis yang agak dalam dan isian yang halus (tetapi tidak berdebu). Kebanyakan kucing menjauhi litter box kerana ia terlalu cetek atau isiannya kasar. Jangan beli litter yang mempunyai pewangi kerana kucing tidak akan menggunakannya.

Ada sesetengah orang yang menggunakan cebisan suratkhabar yang dicarik-carik sebagai isian untuk anak kucing. Saya berbelah bagi dalam hal ini samada ia satu idea yang baik atau tidak. Najis anak kucing biasanya lebih cair (terutamanya yang berumur kurang 8 minggu) dan suratkhabar bukanlah bahan yang baik untuk menyerap cairan pejal sebegini. Dakwat yang ada pada akhbar juga adalah toksik dan boleh dipindahkan ke tapak kaki anak kucing dan akhirnya dihadam jika dia menjilatnya. Lagipun, saya tidak fikir mengajar anak kucing menggunakan suratkhabar untuk membuang adalah satu idea yang bagus. Anak kucing akan mula cenderung untuk menggunakan suratkhabar yang ada pada meja atau sofa dan ini bukanlah perilaku yang kita mahu galakkan. 

Jika anda masih mahu menggunakan kertas, gunakanlah kertas kosong tanpa dakwat. Jika anda mempunyai paper shredder, itu lebih baik. Isian kertas seperti ini tidak perlu di scoop, setiap kali anak kucing membuang di situ anda perlu membuang keseluruhan isian dan meletakkan isian yang baru. Namun begitu, jika anak kucing berumur lebih dari 8 minggu, gunakanclumping litter.

Lokasi
Lokasi adalah perkara kedua yang sangat penting. Kucing perlu berasa selesa setiap kali menggunakannya atau dia akan mula mencari lokasi yang lebih tersorok. Litter box perlu berada di kawasan yang kurang trafik dimana kurang terdapat gangguan dan sama sekali tidak setempat dengan kawasan dia minum atau makan. 

Kucing kebiasaannya akan menjauhi kotak najis yang diletakkan berhampiran dengan kawasan dia makan atau kawasan yang sibuk. Jika anda mempunyai lebih dari seekor kucing, asingkan litter box untuk setiap kucing di lokasi berbeza. 

Anda digalakkan untuk meletakkan juga tikar pengalas yang lebar di bawah kotak najis ini. Anak kucing suka bermain-main dengan isian yang berada di dalam kotak dan ini dapat mengelakkan lantai anda menjadi kotor. Pengalas juga dapat membendung sisa-sisa isian atau tracking dari tapak kaki kucing. Jangan menggunakan pengalas karpet 'rumput' atau apa sahaja pengalas yang mempunyai pointed side kerana kucing tidak menyukainya.

Melatih Anak Kucing
Jika anak kucing masih bersama ibunya, tugas ini menjadi lebih senang kerana anak kucing akan belajar dari gerak laku ibunya. Anda hanya perlu menunjukkan di mana kotak itu berada dan tugas anda akan selesai. Tetapi memang secara amnya, mengajar anak kucing adalah lebih mudah kerana kucing mempunyai naluri semulajadi untuk menjadikan kawasan berpasir sebagai tempat untuk membuang. 

Jika anda baru sahaja membawa anak kucing pulang ke rumah, bawakan dia ke litter box sebelum membuat perkara-perkara lain. Ini adalah perkara paling mustahak. Letakkan anak kucing di dalamnya dan biarkan dia menghidu atau menguis-nguisnya. 

Bawakan anak kucing itu ke litter box dari masa ke semasa terutamanya selepas dia makan, bangun dari tidur atau menunjukkan tanda-tanda dia mahu membuang. Jika dia tidak tahu menggunakannya, anda mungkin perlu menggerakkan kaki hadapannya seperti menguis-nguis untuk merangsangnya. Jika anda melihat anak kucing menguis-nguis lantai atau menyorokkan diri, ini adalah tanda-tanda dia mahu membuang. Berikan pujian jika dia berjaya menggunakan litter box itu. 

Jika anak kucing anda membuang di tempat lain, pindahkan najis atau lapkan air kencing dan letakkan kain itu ke dalam litter box. Bau yang ada pada najis dan air kencing itu akan menggalakkan anak kucing untuk menggunakannya pada masa hadapan. Jika anda melihat anak kucing anda sedang membuang di tempat lain, angkatkannya dan letakkan dalam litter box (berhati-hati jangan sampai meleret-leret pula najisnya!). 

Basuh kawasan 'jenayah' itu sebaik-baiknya dengan pencuci berenzim supaya tidak ada bau najis di kawasan itu. Jika tidak, anak kucing akan menganggap kawasan itu sebagai tandasnya kerana masih ada bau najisnya di situ. Jangan menghukum kucing seperti meletakkan hidungnya pada najis kerana ini hanya akan memburukkan keadaan dengan menambahkan stress dan ketakutan kepada kucing. Ketakutan dan stress adalah antara punca yang membawa lebih banyak perilaku yang anda sendiri tidak akan sanggup menghadapinya. 

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com