PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Pengenalan Vaksin Kepada Kucing

Pernahkah kucing anda menerima suntikan vaksin di klinik? Jika pernah, mungkin kita akan tertanya-tanya apakah maksud FRCP, FeLV dan FIP yang tertera pada kad klinik yang diberikan.

Kebanyakannya tidak pernah bertanya apakah makna perkataan-perkataan tersebut, dan hanya berkata kepada doktor, "Buatlah apa yang perlu".

Tidaklah salah meletakkan keyakinan itu pada mereka yang pakar, tetapi adalah lebih baik jika kita juga memahami apa yang mereka lakukan.

Sebagai pemilik kucing, amat berguna jika kita mempunyai sedikit sebanyak pengetahuan tentang beberapa penyakit yang boleh dihindari (atau dikurangkan risikonya) melalui suntikan vaksin.


Kita juga mungkin akan terkejut apabila mengetahui yang suntikan vaksin sebenarnya tidaklah bersifat pelindung mutlak, sepertimana yang kita sangkakan, malah suntikan berkala pada setiap tahun juga mungkin tidak begitu sesuai untuk kucing anda.

Tujuan vaksin adalah untuk mengajar sistem imunisasi kucing melawan beberapa penyakit berjangkit yang menyerang kucing. Adakah sistem ini perlu diingatkan pada setiap tahun?
Kiriman kali ini dan beberapa lagi pada masa akan datang mungkin agak membosankan, kerana kita akan bercerita tentang aspek perubatan dan penyakit-penyakit tertentu. Namun saya akan cuba mengolahnya kepada bahasa yang kita semua faham, dan tidak terlalu fokus kepada istilah-istilah teknikal.

Perlu ke vaksin?

Vaksinasi adalah antara beberapa perkara kontroversi sejak bertahun-tahun. Sesetengahnya berpendapat jika kucing tersebut indoor, tidak melepaskan diri dan tidak berhubung dengan binatang di luar maka tidak perlu lagi di vaksin selepas tempoh matang.

Ada juga yang berpendapat vaksinasi tahunan adalah tidak perlu tetapi yang penting adalah di vaksin secara kerap atau 2-3 kali setahun. Ada juga yang berkata vaksinasi tahunan adalah satu-satunya cara untuk selamat.

Bukan itu sahaja, jenis vaksin yang diberikan juga merupakan topik yang kontroversi. Sebab itu jika kita pergi ke 3 buah klinik dan bertanya mengenai perkara ini mungkin kita akan mendapat 3 jawapan yang berbeza. Namun begitu, setiap pendapat yang berbeza ini mempunyai hujah yang boleh diterima, dan tidak bermakna pendapat orang lain adalah salah.

Sistem imunisasi kucing yang tidak terdedah kepada mana-mana penyakit adalah tidak begitu kuat berbanding yang pernah mengalaminya. Ini kerana mereka tidak berpeluang untuk membina imuniti untuk melawan penyakit tersebut.

Sepertimana kehidupan kita sendiri, jika kita tidak pernah jatuh, bagaimana kita akan belajar untuk bangun? Sebab itu kita tidak perlu takut untuk gagal kerana ini akan mengajar kita menjadi manusia yang lebih baik.

Maka, apabila sistem imunisasi kucing dirangsang dengan penyakit, ia berpeluang untuk membina pertahanan melawan penyakit tersebut. Vaksinasi membolehkan kucing didedahkan kepada beberapa virus (dengan selamat), dan mengukuhkan imunisasi bukan sahaja melindungi dari penyakit tertentu sahaja tetapi untuk semua penyakit, secara umumnya.

Dalam masa yang sama juga, terdapat risiko yang melibatkan vaksinasi dan risiko ini meningkat dengan peningkatan kekerapan kucing kita divaksin. Kucing saya yang terakhir, Putih, mengalami kanser yang terlalu agresif dan tidak boleh dibendung lagi. Kanser ini dirangsang oleh vaksin, iaitu ia mempunyai kaitan dengan vaksin feline leukemia yang diberi secara tahunan sebagai kucing outdoor.

Suntikan yang bertujuan untuk menyelamatkan nyawa akhirnya menjadi kanser yang membunuhnya. Ada sesetengah kucing pula mengalami tumor dari vaksin tertentu, seperti feline leukemia dan rabies.

Bukan semua kucing akan mengalami kes seperti ini. Cuma saya lebih suka bersikap adil, berkongsi pengetahuan dan meraikan pendapat walaupun ianya berbeza.
Ia adalah ibarat pil Panadol. Jika kita demam, kita boleh memilih untuk makan Panadol untuk meredakan demam. Dalam masa yang sama, Panadol juga memberi risiko kepada kesihatan jika berlebihan, iaitu menjadi racun yang tersimpan di dalam hati dan buah pinggang.

Apa yang saya ingin sampaikan di sini ialah, vaksin adalah sebahagian aspek penting sebagai langkah pencegahan dalam penjagaan kesihatan kucing. Tetapi ramai yang salah faham dan menganggap vaksin adalah lebih penting berbanding pemeriksaan hands-on oleh doktor. Suntikan vaksin kini adalah murah sehingga ada pemilik yang mengabaikan pemeriksaan tahunan kesihatan kucing (medical check-up/annual health care).

Membuang Kuku Kucing | Declawing

Adakah anda perlu mengambil kira kaedah declawing?


Jika ada topik yang pasti akan menimbulkan perbincangan hangat dikalangan pencinta kucing, ia adalah declawing. Prosedur ini dijalankan untuk mengatasi masalah mencakar atau scratching sepenuhnya. Sesetengah pembiak kucing atau breeder dan organisasi kemanusiaan enggan meletakkan kucing kepada mana-mana pemelihara atau adopter yang tidak berjanji untuk tidak melakukan declawing. Saya sendiri tidak menyetujui prosedur declawing ini. Sesetengah negara juga mengharamkan amalan declawing ini. Setahu saya, yang banyak mengamalkan declawing ini adalah di Amerika. Saya berharap pencinta kucing di Malaysia tidak akan melakukannya sama sekali.


Declawing adalah pembedahan untuk memotong bahagian terakhir jari kaki. Bayangkan anda membuang hujung jari anda pada ruas pertamanya, begitulah gambarannya. Kulit kucing akan dijahit pada sendi yang terdedah dan kakinya akan di balut dan memerlukan masa beberapa minggu untuk pulih. Dalam kebanyakan kes, hanya kuku hadapan sahaja yang dibuang.


Declawing adalah berbeza dengan memotong kuku. Seperti anda memotong kuku, anda hanya memotongnya agar tidak terlalu panjang atau tajam. Atau anda hanya mengikirnya sedikit. Anda sama sekali tidak akan membuang kuku anda sepenuhnya, tetapi declawing akan membuang keseluruhan kuku kucing. Kuku kucing bukanlah sekadar kuku, tetapi ia adalah sebahagian daripada struktur tulangnya, malah ia bersambung dengan sendi kakinya. Kerana itu dikatakan declawing adalah proses mengkudungkan kakinya.

Walaupun prosedur ini berjaya mengatasi perilaku ganas, namun seringkali berlaku declawing ini dilakukan setelah kucing itu mencakar buat pertama kalinya dalam rumah! Yang paling dahsyat lagi adalah ada sebahagian pemelihara kucing ini menganggap ini adalah sesuatu yang rutin jika mahu membela kucing, sama seperti rutin memberi makan kepada kucing.

Scratching atau mencakar adalah semulajadi dan kucing berasa puas jika dapat melakukannya dan adalah tanggungjawab anda sepenuhnya untuk berusaha mengajarnya mencakar di tempat yang sesuai sebelum anda berfikir mahu melakukan declawing. Ada yang berpendapat bahawa declawing ini tidak mengapa jika kucing itu tidak dapat diubah langsung tabiatnya dan mengganas, namun saya tidak fikir terdapat begitu ramai pemelihara kucing yang mampu bertoleransi dengan baik. Kebanyakan mereka hanya tidak mahu menanggung risiko kerosakan perabot mereka dan akhirnya melakukan declawing.

Bagi saya, anda tidak seharusnya mengambil jalan mudah dengan melakukan declawing. Sepatutnya anda mencuba kaedah ubahan perilaku, seperti mana yang saya anjurkan di blog ini dan banyakkan bersabar. Anda juga boleh melakukan trimming pada kuku kucing agar tidak terlalu tajam tetapi lakukannya dengan berhati-hati. Tanya diri anda sendiri, adakah anda memberi pilihan kepada kucing anda?
Jika anda memilih juga untuk melakukan declawing, pastikan kucing anda sentiasa berada dalam rumah. Ini kerana tanpa kuku, kucing anda akan terdedah kepada segala bahaya yang ada di luar rumah dan dia tidak akan mampu mempertahankan dirinya. Dia tidak mampu untuk memanjat pokok atau apa sahaja untuk melarikan diri.

Kucing Anda Original Ke?

Kebanyakan kucing yang tinggal di rumah bukanlah dari baka pedigree. Kucing pedigree membawa maksud ianya dari keturunan atau baka yang mempunyai rekod, atau salasilah yang jelas. Misalnya kucing Siam, Bali, Parsi, Bengal, Maine Coon dan Norwegian Forest Cat.

Sesetengah dari kita agak salah faham mengenai perkara ini, ada yang berkata dia mempunyai kucing Parsi dan dibeli di sekian-sekian kedai tetapi apabila ditanya tentang sijil, dia tidak mempunyainya. Kucing pedigree, termasuk kucing Parsi original, mempunyai sijil dari CFA atau TICA yang mengesahkan bahawa dirinya adalah dari baka kucing Parsi.

Memiliki bentuk muka besar dan ke dalam, berbulu tebal panjang tidak beerti kucing itu adalah kucing Parsi, yang mengesahkannya adalah sijil dan hanya boleh diperolehi dari breeder yang bertauliah sahaja.

Namun begitu, jika kucing itu bukan kucing Parsi sebenar sekalipun, tidaklah membawa maksud ianya perlu dijauhi, kerana kucing tetap kucing, samada bersijil atau tidak.
Saya hanya berkongsi perkara ini kerana mahu mengelakkan diri anda ditipu pula apabila membeli kucing biasa dengan harga RM3,000 kerana menyangka ia adalah Parsi.

Kucing Yang Lain Tidak Original?

Seperti saya katakan tadi, kucing tetap kucing dan jika anda memeliharanya maka tanggungjawab anda ke atas peliharaan anda adalah sama. Kucing biasa ini bermaksud kucing yang tidak berdaftar, sama seperti ibubapanya dan dalam kebanyakan situasi, berasal dari keturunan campuran.

Kucing ini juga dikenali sebagai mix breed, domestic shorthair (DSH) atau domestic longhair (DLH). Atau nama yang lebih glamer di sini adalah kucing biasa, atau kucing kampung. Jadi, jika kita mempunyai kucing yang kelihatan seperti kucing Parsi, tetapi tidak ada sijil, maka ianya dipanggil DLH.

Hukum Memandulkan Kucing Dalam Islam

Islam adalah agama yang sempurna dan tidak ada suatu pun dalam kehidupan ini yang tidak disentuh oleh Islam. Begitu juga dengan hal memandulkan / neuter / spay / kembiri / kasi kucing peliharaan. Fatwa dan hukum yang berkaitan telah lama ditetapkan oleh ulama seluruh dunia.

Saya bukan pakar dalam penentuan hukum agama, tetapi saya hanya mengguna pakai apa yang telah ditentukan oleh ulama.
Sudah tentu mereka telah merujuk kepada nas-nas yang jelas sebelum membuat keputusan mengenainya. Saya harap kiriman ini akan dapat memberikan penjelasan bagi mereka yang masih ragu-ragu mengenainya.

Khilaf di kalangan Ulama

Pertamanya, terdapat khilaf atau perbezaan pendapat dikalangan ulama dalam hal binatang peliharaan. Jika ianya binatang ternakan, kebanyakan ulama berpendapat ianya adalah harus untuk mengkasikannya. Bagi binatang peliharaan, ada yang menegah (atas sebab-sebab tertentu), namun ada juga yang membenarkannya, iaitu dari pendapat Imam Hanafi (juga atas sebab-sebab tertentu).

Maka kita boleh bertaklid kepada pendapat yang membenarkan perbuatan mengembiri kucing peliharaan, atas sebab menjaga hubungan baik dengan jiran serta kesihatan kucing, dengan syarat pembedahan itu tidak akan membahayakan nyawa kucing itu sendiri.
Pernyataan di atas adalah kesimpulan yang boleh diperolehi di IslamOnline.com, pada pautan itu juga anda boleh melihat perbezaan pendapat dikalangan ulama dalam pelbagai mazhab. 
Therefore, we say that if there is some benefit in neutering the cat and if that will not cause its death, then it is permissible.
Dipetik dari IslamOnline.com

Fatwa Jakim Mengenai Mengembirikan Binatang Peliharaan

Jakim telah pun mengeluarkan satu ketetapan pada tahun 2002, yang menyebut :
Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.
All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community.
After studying the messages of the aforementioned mazhab's and the medical viewpoint, JAKIM has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".
Dipetik dari FelineMalaysia.com

Tapi Masih Ada Yang Kata Haram?

Memanglah, kan telah diterangkan tadi bahawa ada pendapat yang mengharuskannya, dan ada juga yang mengharamkannya. Jika ada terdengar ustaz yang berkata ianya adalah haram, maka fahamlah bahawa dia bertaklid kepada pendapat yang mengatakan ianya adalah haram.

Tetapi haram di sini bukanlah mutlak untuk semua orang, kerana terdapat khilaf dikalangan ulama. Ia bukanlah ijma' ulama atau sepakat dikalangan ulama.
Jika anda berpegang kepada pendapat yang mengatakan ianya haram, tidak mengapa. Tetapi anda tetap perlu menjaga hak jiran anda. Jangan pula jika jiran anda bertanya kenapa tidak dimandulkan kucing jantan itu (kerana kucing anda kencing pada pasu bunganya), anda hanya pandai menjawab, "HARAM!". Anda tetap wajib membasuh kesan kencing itu sehingga hilang. Dan percayalah, kucing jantan yang tidak dimandulkan, pasti akan kencing untuk menanda kawasannya.

Cumanya, dalam suasana di Malaysia ini anda lihatlah sendiri keupayaan kita untuk menjaga kucing masing-masing. Besar sangatkah rumah di Malaysia ini? Kucing memerlukan 3 blok rumah sebagai sempadan minimum untuk kawasannya. Mana nak cari? Melainkan kawasan rumah anda sememangnya sangat luas dan confirm perlakuan kucing anda tidak akan mengganggu jiran.

Saya harap anda telah jelas dengan masalah ini. Kesimpulannya adalah, hukum mengembiri binatang peliharaan (termasuk kucing) adalah harus, bukan untuk memuaskan hati anda, tetapi untuk menjaga hubungan baik dengan jiran, kesihatan kucing serta manfaat lain, selagi mana pembedahan itu tidak membahayakan nyawa kucing itu.

Penyakit Yang Dicegah Melalui Vaksin

Biasanya kita perlukan sehingga 14 hari selepas suntikan vaksin sebelum tindakbalas imuniti berfungsi dengan sepenuhnya.
Jadi, jika kita suntik kucing pada hari ini, dia tidak akan mempunyai perlindungan imuniti sehingga sekurang-kurangnya 14 hari selepas suntikan diberi. Keputusan untuk vaksinasi terhadap penyakit-penyakit tertentu dinilai melalui beberapa faktor. Terdapat 11 jenis penyakit berjangkit yang boleh dilindungi oleh vaksin (dikeluarkan oleh beberapa pengeluar). Setiap vaksin adalah spesifik, hanya memberikan perlindungan terhadap 1 jenis penyakit sahaja (dan mungkin 1-2 penyakit ringan yang lain). Senarainya disertakan dibawah, namanya memang pelik-pelik, tapi saya letakkan penerangan ringkas di sebelahnya supaya kita mudah faham. • Rhinotracheitis virus/feline herpes

  • Juga dikenali sebagai FVR (Feline Viral Rhinotracheiteis) atau FRV (Feline Rhinotracheiteis Virus), menyebabkan keradangan pada mata dan hidung. • Calici virus

  • Seperti FVR,  virus Calici menyerang sistem pernafasan termasuk mulut dan boleh merebak ke paru-paru. • Panleukopenia virus

  • Juga dikenali sebagai FPV, sangat-sangat merbahaya, mudah berjangkit di kalangan kucing, menyerang sistem saraf dan imuniti. Anda MEMANG tidak mahu kucing anda dijangkiti penyakit ini. • Chlamydia (pneumonitis)

  • Virus ini hidup dalam sistem perkumuhan, kemaluan, pernafasan dan penghadaman, kesannya boleh dilihat pada mata dan jika dijangkiti oleh anak kucing boleh menyebabkan kerosakan paru-paru yang serius. • Feline leukemia virus

  • Ringkasannya adalah FeLV, sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kanser yang membunuh. Risiko tinggi jika kucing anda adalah outdoor, merebak melalui air liur (menjilat bulu, bekas makanan dll) atau gigitan (bergaduh, bermain dll). • Rabies virus

  • Pernah dengar penyakit anjing gila? Air liur yang sentiasa meleleh, agresif dan suka menyerang. Boleh menjangkiti manusia atau binatang lain. • Feline infectious peritonitis virus

  • Ringkasannya FIP, atau FECV (Feline Enteric Coronavirus), jangkitannya tidaklah serius dan biasanya kucing boleh kembali sihat. Tak banyak diketahui tentang penyakit ini, vaksin boleh kurangkan risiko tetapi jangkitan mungkin boleh berlaku juga. • Bordetella

  • Sangat merbahaya kepada anak kucing kerana boleh menyebabkan kematian. Lendiran tebal pada hidung dan mulut, bersin dan batuk (kucing sebenarnya jarang batuk, beri perhatian jika kucing anda batuk). • Ringworm fungus

  • Cacing gelang, didapati dari tanah dan najis, susah dikawal jika kucing outdoor. Boleh menjangkiti manusia tapi tidak serius, mudah diubati (kecuali anak kucing, jangkitan boleh menjadi serius). • Feline immunodeficiency virus

  • Ringkasannya FIV, kucing yang menghidapi FeLV berkemungkinan besar juga menghidapi FIV. Virus ini menyerang sel darah putih kucing, sama seperti AIDS pada manusia. Sistem imuniti akan lumpuh dan kucing terdedah kepada pelbagai penyakit lain, sangat merbahaya (tapi tidak menjangkiti manusia). • Giardia

  • Berpunca dari parasit yang hidup dalam najis kucing, sebab itu amat penting kita bersihkan kotak najisnya seberapa kerap (dan bersihkan diri anda selepas itu).  Menyebabkan kucing kehilangan nutrisi yang boleh membawa kepada penyakit lain. Boleh berjangkit pada manusia.
  Rujukan: alam kucing

  Accessories Dan Keperluan Kucingku

  Aku cuma ingin berkongsi dengan pembaca mengenai barang-barang kucingku, saja suka-suka sambil berkongsi dengan pembaca.. mana la tahu anda pun berminat hehe..barang-barang ni ada juga penting..ada juga tak penting, mengikut kehendak onwer mahu yang bagaimana yang terbaik terhadap kucing kesayangan. Kalau time gaji je mesti aku nak singgah petshop walaupun kekadang barang-barang keperluan kucingku sudah ada namun perasaan ingin bershopping untuk kucing-kucingku tetap membara. Ada saja nak membelinya biarpun hanya sekadar accessories kucing..hehe. Ingin aku persembahkan Koleksi barangan Kucing-kucing kesayanganku. ENJOY!!
  Baju Oyen dan Lolie..sorry la sedikit kotor baju-baju ini 
  sebab time snap baju ni belum dibasuh :) 
  Ubat-ubatan dan keperluan Kucingku
  Shampoo kucingku..bagus juga shampoo ni...
  makin bersinar je bulu kucingku
  Makanan kucingku brand iAMS..
  Ok la juga brand ni..
  Oyen dan Lolie suka sangat main Play Ball hehe
  Setakat ni dah 4biji bola dah aku beli..
  Kebanyakkannya hilang entah ke mana.

  Pasti My Cats Cyg Kamu!!

  Secebis Rumusan

  Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

  Komen Pelawat

  Comment Box

  Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com