PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Blog ini mengandungi Info Kucing, Tentang Kehidupan Kucingku, Resepiku Sendiri yang simple, Info-info Semasa dan Tutorial serta Sedikit Coretan Diriku

Saat-saat Oyen yang terakhir

Sebenarnya dah hampir 11 bulan saya tak menulis catatan baru sejak kehilangan Oyen dan juga anak-anaknya, pada ketika itu saya tak bersemangat nak singgah blog saya mahupun blog sesiapa sahaja. Rasa macam separuh kekuatan saya hilang, menangis tu jangan cakap la ambik masa juga nak kurangkan kesedihan. Sesiapa sahaja akan terpaku dan terpana bagai tidak terpijak di bumi nyata apabila kehilangan 3 ekor kucing berturut-turut. Sesiapa yang dah singgah Halaman Facebook mungkin dah tahu cerita pasal kehilangan atau kematian kucing-kucing saya. Tapi saya akan teruskan juga cerita ini di blog saya, mana tahu ada yang sudi membaca coretan kesedihan ini.
Oyen dalam kenangan
Pada bulan puasa 2011 Oyen terpaksa ditahan selama seminggu di salah sebuah klinik haiwan oleh kerana cirit-birit, menurut doktor Oyen cirit-birit disebabkan penukaran makanan bukan premium menyebabkan perut Oyen tidak dapat memproses makanan itu dengan baik. Saya benar-benar terkejut kerana cirit-birit boleh membahayakan kucing.
Mama sayang sangat kat Oyen
Selepas seminggu Oyen berada di wad, saya pulang ke kampung bersama-sama suami dan juga anak-anak bulus(kucing) saya untuk menyambut Raya Puasa. waktu itu saya lihat Oyen menjadi terlalu manja, sambil Oyen duduk di atas riba saya dan mencium-cium muka saya dengan suara mengiaw penuh kemanjaan. Saya dan suami berasa hairan dengan tingkah-laku Oyen kerana setahu kami tingkah-laku Oyen bukan begitu.

Selepas 3 hari di kampung suami saya berangkat pulang kerana urusan kerja, manakala saya bersama-sama anak bulus berada di kampung. Selepas seminggu makanan Brand IAMS habis, agak kelam-kabut ketika itu kerana di kampung tidak ada Brand IAMS. Akhir sekali saya terpaksa beli makanan bukan premium untuk diberikan kepada Lolie dan anak-anaknya. Manakala Oyen saya berikan ayam rebus, pada suatu malam lebih kurang pukul 12.30 tengah malam saya menjenguk Oyen yang berada di dalam sangkar yang berlainan dengan Lolie dan anak-anaknya. Oyen mengiaw-ngiaw tak berhenti mungkin Oyen lapar, saya cuba memberi sedikit makanan bukan premium pada Oyen, kemudian saya terus tidur.
Jojo
Keesokkan harinya saya sekeluarga pergi menziarah sanak-saudara, sebelum pergi saya menjenguk Oyen yang seolah-olah Oyen memandang sayu pada saya. Saya membelai-belai kepala Oyen dan Oyen membalas dengan suara yang manja.Selepas magrib barulah saya sekeluarga tiba di rumah. "Ya Allah Oyen! Mak Oyen dah mati!" itu sahaja ungkapan yang saya teringat waktu itu. Semua berkumpul melihat Oyen, "eh, petang tadi hidup lagi." kata adik saya yang ketika itu dia berada di rumah. Saya terus masuk  ke dalam bilik dan terus menangis, ibu memujuk suruh saya sabar. Saya cuba kuatkan semangat untuk menanam Oyen yang pada ketika itu ibu turut menemani saya.
Fifi
Pada hari berikutnya Jojo dan Fifi mengikut Oyen pergi, aku menanam Jojo dan Fifi bersebelahan Oyen. Mungkin mereka memilih untuk pergi ketika mereka berada di kampung ibu saya. Walaupun pedih dan sakit kehilangan Oyen, Jojo dan Fifi namun mujurlah Lolie masih bersama-sama saya. Kalau lihat pada luaran, sifat Lolie sangatlah lembut tapi daya ketahanan Lolie sangat kuat. Berbeza dengan Oyen, tapi aku menerima ketentuan ilahi, mungkin ada hikmah disebalik kejadian. Semoga Allah memberi saya peluang untuk bersama-sama Lolie dengan masa yang panjang. Amin.

2 ulasan:

  1. ya Allah sedihnya...moga kamu tabah menghadapinya

    kalau sy pon pasti tak tertanggung kesedihan yg dirasai :(

    RIP Oyen , Jojo dan Fifi...damailah kamu di sana..

    moga Lolie sihat sentiasa, amin..

    BalasPadam

Pasti My Cats Cyg Kamu!!

Secebis Rumusan

Blog ini diwujudkan kerana Oyen..iaitu kucing kesayanganku..kemudian Lolie muncul dalam hidup Oyen untuk menjadi ratu dan peneman Oyen. Lolie kucing kesayanganku yang kedua, Lolie juga sumber inspirasi blog ini dan juga logo serta banner blog ini. Namun kedua-dua mereka umur tidak panjang, Oyen pergi meninggalkan kami dahulu kemudian diikuti Lolie dan anak-anaknya pergi meninggalkanku. Mereka pergi terlalu cepat..mungkin Allah dah tentukan segalanya. Walaupun pada mulanya aku tidak dapat menerima kehilangan Oyen namun lama-kelamaan aku redha ketentuan-Nya. Oyen dan Lolie sentiasa dalam kenanganku. Nak baca lanjut tentang kedua mereka sila klik "Kucingku".

Komen Pelawat

Comment Box

Copyright© All Rights Reserved princesskittyku.blogspot.com